onsdag 21. oktober 2015

Alfred må lese høyt

Jeg har pløyd gjennom høstkatalogene til forlagene flere ganger og merket meg bøker som jeg har lyst til å lese. Denne boken fanget min interesse fordi den tar for seg et tema som mange unger strever med, nemlig å lese høyt i klassen.

Alfred er nervøs for veldig mange ting, og det han er aller mest nervøs for er å lese høyt foran klassen. Ingenting er mer skummelt enn det. Mandag morgen får alle elevene en lapp hvor det står navnet på et dyr. Alfred får blåhvalen. Til fredag skal de finne noe spennende om dette dyret som de kan fortelle til klassen. Alfred blir kvalm av å tenke på det, om fem dager må han snakke høyt foran klassen.

"Verre enn å svare feil når noen spør om veien
og ta bussen alene, til sammen.
Dette er det verste av alt.
Å snakke høyt foran klassen."

Han spør faren om hjelp, han spør moren og han spør storesøsteren som går i femte klasse om hjelp. Hele uka leser han om blåhvalen og skriver liste over fakta han finner.

Fredagen kommer og Alfred synes alle som snakker før han er kjempeflinke og de virker ikke nervøse i det hele tatt. Han er nesten sist, og han tenker at han kommer til å være den dårligste av alle. Men plutselig er det hans tur og han må gå opp til tavla.

"Så skjer det noe rart.
Jo mer Alfred leser, jo bedre går det.
Plutselig glemmer Alfred alle de andre
som sitter i klasserommet.
Han tenker bare på blåhvalen."

Dette er ei aldeles nydelig bok om å være nervøs og finne styrke til å gjennomføre det du er aller mest nervøs for. Jeg ble grepet av den fra første side. I tillegg er det faktisk ei faktabok om blåhvaler. Den er vakkert illustrert av Åshild Irgens. Boken er lettlest, og kan egne seg både til høytlesning og til egenlesing.

"Alfred må lese høyt" er Mina Lystads første bok. Her kan du lese et intervju med henne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar